2013-07-15

bajski kompot z suszu 白族酸梅湯

No bo jak inaczej nazwać napój, który powstaje na bazie ususzonych śliwek? Z tym, że w przeciwieństwie do naszego kompotu z suszu, tutaj te śliwki są kwaśne - taki sposób preparowania. Jako przekąski bym ich w życiu nie podkradła, a przecież za nasze suszone dałabym się zabić. I właśnie na takich kwaśnych śliwkach gotuje się kompot. Niestety, w języku chińskim brak rozróżnienia zup i kompotów, choć same zupy zostały przez nich poklasyfikowane dość szczegółowo, więc kompot jest zupą: tang 湯.
Dawniej do dostania tylko w bajskich knajpach, teraz wszedł do produkcji masowej. Można dostać to cudo w butelce. Dostępne jest w różnych smakach (tak!); my skusiliśmy się na smak pierwotny, kwaśnośliwkowy.
Skrzywiło mnie przy pierwszym łyku, przy następnych zresztą też, ale przyznać trzeba, że na upały kompocik jest boski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.